JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna Solberg mener at LOs bevilgning gjør at flere private gir penger til Høyre

Statsministerens mor pleide å sende penger til Høyre i protest mot LOs Arbeiderparti-bevilgninger.
Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg mener at LOs bevilgning til de rødgrønne partiene gjør at flere private givere gir penger til Høyre.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg mener at LOs bevilgning til de rødgrønne partiene gjør at flere private givere gir penger til Høyre.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Torsdag i forrige uke vedtok LOs representantskapsmøte å bevilge mye penger for å få Høyre vekk fra regjeringskontorene. Fredag starter Høyres landsmøte, og de skal vedta et nytt partiprogram.

Frifagbevegelse treffer statsminister og Høyre-leder, Erna Solberg på pressekonferansen før helgas landsmøte.

– Hva synes du om LOs vedtak?

– Det er LOs valg å bevilge mange millioner til de rødgrønne partiene, men det setter LO i en vanskeligere situasjon og gjør forbund som ikke bidrar mer attraktive, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til FriFagbevegelse i en kommentar til LOs bevilgninger som ble vedtatt på LOs representantskap i forrige uke.

Da bevilget LO 15 millioner kroner til Arbeiderpartiet, 5 millioner kroner til SV og 3 millioner kroner til Senterpartiet i valgkampstøtte.

Solberg forteller at begge hennes foreldre var organisert i LO-forbund, og at moren hennes var så forarget over støtten LO ga til Arbeiderpartiet at Solbergs mor på egen hånd ga støtte til Høyre for å være med å balansere.

Peggys tale: – Regjeringen driver geriljakrig mot sykelønnsordningen

Utløser støtte fra andre

– LOs støtte utløser jo at vi får støtte fra andre. Arbeidsgiversiden har sluttet å gi penger til politikken, men siden LO har fortsatt å gi, får vi også mye private bidrag for å skaffe balanse i dette, sier Solberg.

– LO-leder Peggy Hessen Følsvik regjeringa driver geriljakrig mot dagens sykelønnsordning, hva synes du om en slik uttalelse?

– Høyre har ikke kuttet i sykelønnen og har heller ingen planer om å gjøre det. Dette er heller ikke et tema i forslaget til nytt partiprogram som skal vedtas på landsmøtet nå i mai. Venstresiden forsøkte også i valgkampen 2017 å gi inntrykk av at Høyre ville kutte i sykelønnen. Det stemte ikke da og det stemmer ikke nå.

– Hvorfor er ikke fagbevegelsen nevnt i det hele tatt i forslag til partiprogram?

– Vi snakker om folk, vi snakker om mennesker i vårt program. Jeg tror ikke arbeidsgiverne er nevnt heller.

Denne skaper debatt: Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte

Dialog med LO

Leder i Høyres programkomité, Linda Hofstad Helleland, bekrefter at fagbevegelsen ikke er omtalt i forslag til partiprogrammet.

– Vi skriver mye om trepartssamarbeid og arbeidstakeres rettigheter, og kunne godt ha skrevet mye om fagbevegelsen, sier Helleland til FriFagbevegelse. Programkomitéen hadde også møte med daværende LO-leder Hans Christian Gabrielsen, og Helleland føler at de har hatt god dialog med fagbevegelsen i programmet arbeidet.

I avsnittet «Et trygt og fleksibelt arbeidsliv» i programforslaget står det at Høyre vil ta vare på vårt trygge arbeidsliv med et velfungerende trepartssamarbeid og en høy organisasjonsgrad, som sikrer nødvendig omstilling og produktivitetsvekst.

Høyre vil:

Kulepunktene i det samme avsnittet er:

• legge til rette for et organisert arbeidsliv med et godt og velfungerende trepartssamarbeid

• beholde fagforeningsfradraget

• sikre en sterk og moderne arbeidsmiljølov

• vurdere moderate justeringer og oppmykninger i arbeidsmiljøloven for å gi mer fleksibilitet

• beholde faste, hele stillinger som hovedregel og utvikle arbeidstidsbestemmelser som

gjør at flest mulig kan jobbe i hele og faste stillinger, særlig i offentlig sektor

• legge til rette for fremtidsrettede arbeidslivsreguleringer som ivaretar nødvendig

fleksibilitet og tilpassing for så vel arbeidstakere som arbeidsgivere

• åpne for delvis uavhengige stillinger med sterkere vern enn dagens uavhengige stillinger

• ha et innleieregelverk som sikrer næringslivets behov for arbeidskraft samtidig som de

ansatte sikres gode vilkår

• sikre flere lærlingplasser, blant annet gjennom å videreutvikle lærlingkravet for offentlige innkjøp

Warning
Annonse
Annonse